Staffing services voor de Life Sciences industrie

Effectief en plezierig thuiswerken

Vóór de Coronapandemie wilde een groot deel van het kantoorpersoneel meer thuiswerken. Het scheelt reistijd, je hebt minder afleiding door collega’s en kunt effectiever werken, en je bent veel flexibeler je dag in te delen. Nu we nauwelijks meer naar kantoor kunnen, missen we de collega’s,  de informele gesprekjes, de onderlinge lol. Toch kun je het een ander doen om effectief en plezierig thuis te werken.

Het begint allemaal met het ontwikkelen van een nieuw dagritme. Doe zoals je altijd deed toen je nog naar kantoor ging. Sta op een vaste tijd op, neem een douche, kleed je aan, ontbijt en neem plaats achter je bureau. Met andere woorden, houd je routine voor de dagstart vast. Maak een standaardplanning voor de werkdag met een starttijd, een eindtijd (heel belangrijk!) en ook met voldoende ontspanningsmomenten. Neem een korte pauze na een of twee uur werken, zoals je op kantoor wellicht ook deed. Neem dan even wat te drinken en ga op een andere plek zitten, kijk even lekker uit het raam, of stap naar buiten. Rondom de lunch worden meestal weinig afspraken en meetings gepland. Dat is het ideale moment om fysieke activiteit bijv. een wandeling in je schema op te nemen. Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je hersenen.

Naast een vast dagritme is een goed ingerichte werkplek van groot belang. Een bureau, een stoel die je in hoogte kunt verstellen, een normaal groot scherm en goede verlichting, dat is allemaal vanzelfsprekend. Ook voldoende daglicht en lucht is essentieel om je goed te kunnen concentreren. Als je geen aparte kamer hebt om te werken, creëer dan wel een specifieke plek die je alleen gebruikt om te werken. Houd deze plek vrij van allerlei afleidingen en houd het opgeruimd! Een vaste werkplek in huis helpt bij de concentratie en faciliteert het (tijdig) afronden van de werkdag. De korte contactmomenten op kantoor bij de koffieautomaat, in de gang of aan het bureau zijn er niet meer. Misschien vind je dat juist wel heel fijn, maar als je het mist, kun je met je collega’s afspreken om zo nu en dan even te videobellen om niet alleen zaken te bespreken die het werk aangaan, maar ook als het persoonlijke dingen betreffen.

Met deze simpele tips kun je plezierig thuiswerken en ook effectief zijn.